Zorg & begeleiding
Op het Bindelmeer College zijn veel mensen die zich (als het nodig is) bezig houden met begeleiding van uw kind:
Mentor
Iedere klas heeft een eigen mentor. Dit is een leerkracht die nauw contact met de leerlingen van die klas onderhoudt. De mentor let op de studieresultaten, maar ook op de persoonlijke ontwikkeling, het sociale functioneren en het welbevinden de leerlingen. In klas 1 werken we met kerndocenten. Hier geeft de mentor ( de zogenaamde kerndocent) aan zijn of haar klas ook meerdere vakken waaronder Nederlands en rekenen. De mentor is het eerste aanspreekpunt in de school voor de ouders. Voor ouders is het altijd mogelijk om tijdens schooltijd een afspraak te maken met de mentor (telefoonnummer school: 020-699 0221). We stellen het zeer op prijs als ouders de mentor op de hoogte stellen van zaken die de studie van het kind kunnen beïnvloeden. Rapporten worden door de mentor alleen uitgereikt aan de ouders/verzorgers in aanwezigheid van de leerling.
Leerlingbegeleider
Per leerjaar is er een leerlingbegeleider. De leerlingbegeleider is het aanspreekpunt voor mentoren. De leerlingbegeleider bewaakt samen met de mentor de resultaten en het welzijn van de leerlingen, zowel op school als daarbuiten. Bij sociaal emotionele problemen of langdurige ziekte zal de leerling zo veel mogelijk ondersteund worden. Verwijzing naar externe instanties kan daarvan een onderdeel zijn. De resultaten van de leerlingen worden regelmatig besproken tijdens de leerlingenbesprekingen met mentoren, leerlingbegeleider en vakdocenten. Deze leerlingenbesprekingen staan onder leiding van de teamleider.
Decaan/LOB-coördinator
Tijdens de schooljaren zullen allerlei beslissingen genomen moeten worden die te maken hebben met de toekomst van uw kind. Voor de begeleiding van dit proces is binnen onze school de decaan verantwoordelijk: Hij verzorgt de studie- en beroepskeuzebegeleiding van de leerlingen. In het schooljaar 2020-2021 willen wij de leerlingen van alle leerjaren uitgebreid helpen bij het kiezen van vervolgopleiding of beroep. Deze begeleiding vindt plaats vanaf het eerste leerjaar.
- diverse projectweken en activiteiten in en om de school
- competenties vaststellen en ontwikkelen via een POP (persoonlijk ontwikkelingsplan)
- beroepeninteressetest (indien noodzakelijk)
- gesprekken met de mentor
- beroepswerkstukken en presentatie
- stage in leerjaar 3, 4 en 5 afhankelijk van de gevolgde leerweg.
- ROC’s geven voorlichting over vervolg opleidingen (opleidingen op niveau 3 en 4)
- Keuze motivatie
Verzuimcoördinator
De verzuimcoördinator controleert ’s morgens direct welke leerlingen afwezig zijn en belt waar nodig naar huis. De verzuimcoördinator is verantwoordelijk voor het melden van ongeoorloofd verzuim bij de leerplichtambtenaar.
Zorgcoördinator
De zorgcoördinator draagt bij aan adequate zorg van leerlingen die dat nodig hebben. De zorgcoördinator heeft contacten met docenten, mentoren, ouders en externe instanties. De zorgcoördinator geeft informatie of advies aan ouders, leerlingen of collega’s en verwijst als dat nodig is. Doorverwijzen naar externe hulp gaat altijd via de ouder- en kindadviseur (zie 5.10). De zorgcoördinator stelt, zo nodig in samenwerking met de mentor en interne hulpverlening, een ontwikkelingsperspectief op. De zorgcoördinator is voorzitter van het IZO (interne zorgoverleg)- en ZAT (zorg advies team). De zorgcoördinator is tevens de vertrouwensdocent en de coördinator / aanspreekpunt ten aanzien van het pestbeleid. De school is in het bezit van een schoolondersteuningsprofiel.
Remedial teacher (RT)
Extra zorg is beschikbaar voor leerlingen die dat nodig hebben. Deze zorg wordt op school aangeboden door ‘tweedelijns’ functionarissen. Dit is onder andere een remedial teacher (RT). U kunt bij deze zorg denken aan:
- individuele en/of begeleiding in kleine groepjes bij grote leerachterstanden op taal- en rekengebied;
- signaleringtoetsing en screening op vermoedens van dyslexie
- begeleiding bij dyslexie/dyscalculie en andere leerproblemen (leren leren);
- voortgangsgesprekken met de mentor en vakdocenten.
Ouder en kindteam
Ouder- en Kindteams op alle scholen aanwezig
Jongeren kunnen met vragen of zorgen altijd terecht bij iemand van het Ouder- en Kindteam, bijvoorbeeld de ouder- en kindadviseur die regelmatig op school aanwezig is. Afspreken kan op school, in de wijk of thuis.
Zit je ergens mee, bijvoorbeeld je gezondheid, ruzies thuis, word je gepest, gebruik je te veel drank of drugs, of voel je je vaak rot of alleen? Maak dan een afspraak met ouder- en kindadviseur Karin de Vries. Zij kan je helpen met tips, advies of begeleiding. Je kan haar rechtstreeks zelf bereiken op 06-21501177, k.devries@oktamsterdam.nl. Ook ouders kunnen contact opnemen met de ouder- en kindadviseur met vragen over de opvoeding, het opgroeien van hun tiener of zorgen over de thuis/ schoolsituatie. Samen kijken we wat er speelt en welke oplossing passend is. Zo krijg je snel de juiste hulp of ondersteuning. Naast de ouder- en kindadviseur is er ook een jeugdpsycholoog beschikbaar binnen het Ouder- en Kindteam, Maaike Koning. Zij bereikbaar via de ouder- en kindadviseur.
Heb je vragen over jouw gezondheid of ontwikkeling? Dan ben je welkom bij jeugdverpleegkundige Saskia Gokoel Missier, 06-30375206, sgokoelmissier@ggd.amsterdam.nl of jeugdarts Eline Slief, eslief@ggd.amsterdam.nl
Gezondheidsonderzoeken op school
Ieder jaar worden alle leerlingen van klas 1 en 3 uitgenodigd voor een preventief gezondheidsonderzoek. Tijdens de les vullen zij de digitale vragenlijst ‘Jij en je Gezondheid’ in en krijgen dan advies op maat. Daarna volgt een gesprek met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Hierbij worden ook lengte en gewicht gemeten (kleding blijft aan). Ouders zijn hierbij niet aanwezig, meedoen is vrijwillig. De onderzoeken worden uitgevoerd door de Jeugdgezondheidszorg van de GGD, onderdeel van de Ouder- en Kindteams Amsterdam.
Ziekteverzuimbegeleiding
Als een leerling door ziekte of gezondheidsklachten veel lessen of stage mist, kan school de jeugdarts van het Ouder- en Kindteam om advies vragen. De jeugdarts kan de leerling en ouders dan uitnodigen voor een gesprek. Dit gesprek is vertrouwelijk. School, leerling en ouders kijken vervolgens samen met de jeugdarts wat er nodig is om niet te veel achterop te raken. De jeugdarts heeft medisch beroepsgeheim en koppelt alleen met toestemming van leerling en/of ouders terug aan school. Ouders en leerlingen kunnen ook zelf contact opnemen met jeugdarts (zie hier boven).
Professionals van het Ouder- en Kindteam zijn onafhankelijk van school. Op oktamsterdam.nl kan je informatie vinden, (anoniem) chatten en de gegevens zoeken van de ouder- en kindadviseur op jouw school. Ook ouders kunnen met vragen en zorgen terecht bij het Ouder- en Kindteam. Samen met hun kind, of juist los van elkaar. Zit je ergens mee? Wacht niet te lang. Je bent welkom!
Intern zorgoverleg (IZO)
In dit overleg worden leerlingen besproken die, buiten onze basisondersteuning, extra ondersteuning nodig hebben binnen de school. De deelnemers aan het IZO-overleg zijn: zorgcoördinator, leerlingbegeleider, ouder- en kind adviseur, begeleider passend onderwijs en de schoolverpleegkundige. Met elkaar maken zij een passend plan om ervoor te zorgen dat de leerling zo goed mogelijk presteert op school. Hiervoor is het nodig dat wij informatie met elkaar delen.
Zorg- en adviesteam (ZAT)
In dit team worden leerlingen besproken waarbij de interne zorg onvoldoende is gebleken. Met partners buiten school wordt gezamenlijk bekeken welke hulp of aanpak passend is voor deze leerling. Doelstelling van het ZAT is om de leerling op school te kunnen houden. Indien blijkt dat een andere setting beter is voor de leerling, wordt dit in dit overleg besloten.
De deelnemers aan het ZAT zijn: zorgcoördinator, leerlingbegeleider, ouder- en kind adviseur, jeugdarts, de leerplichtambtenaar en natuurlijk het liefst u als ouder. Als ouder kent u uw kind het beste en uw informatie / mening wordt dan ook zeer gewaardeerd. Andere disciplines worden opgeroepen indien de situatie dit wenst. Als uw kind in het ZAT wordt besproken, wordt u hier van tevoren op de hoogte gesteld en wordt u hiervoor uitgenodigd.
Jeugdarts
Als een leerling in een periode van acht weken meer dan drie keer ziek gemeld wordt of zeven schooldagen achter elkaar ziek is geweest, is de school verplicht dit verzuim te melden bij de jeugdarts. Onze verzuimcoördinator meldt het ziekteverzuim bij de zorgcoördinator. De zorgcoördinator meldt het ziekteverzuim bij de GGD. De ouder/verzorger en de leerling worden opgeroepen bij de GGD-jeugdarts. Als ouders/verzorgers of leerling niet meewerken, kan de school het ziekteverzuim omzetten in (mogelijk) ongeoorloofd verzuim (absent) en de leerplichtambtenaar inschakelen. De leerlingen van het eerste en derde leerjaar krijgen in de loop van het schooljaar door de GGD een vragenlijst voorgelegd over gezondheid en algemeen welbevinden. Als uit de antwoorden blijkt dat daar aanleiding toe is, nodigt de schoolverpleegkundige of de schoolarts leerlingen uit voor een gesprek
Samenwerkingsverband
Het Bindelmeer College is aangesloten bij het Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Amsterdam-Diemen. Het Samenwerkingsverband coördineert en ondersteunt scholen bij het organiseren van passend onderwijs voor iedere leerling. Dit alles is vastgelegd in het Ondersteuningsplan. Meer informatie kunt u vinden op de website www.swvadam.nl
Leerplichtambtenaar en leerplicht
De school is verplicht ongeoorloofd verzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Ouders en leerlingen worden dan opgeroepen voor een gesprek wanneer er sprake is van verzuim. De leerplichtambtenaar kan leerlingen en ouders waarschuwen, een proces-verbaal geven, beboeten of – als alternatieve straf – laten deelnemen aan een cursus, bijvoorbeeld over opvoeden. Maar de leerplichtambtenaar heeft ook een maatschappelijke zorgtaak. Hij heeft daarvoor een goed inlevingsvermogen, waarmee hij zich kan verplaatsen in de problemen van de leerling. Voor de uitvoering van deze taken doet de leerplichtambtenaar onderzoek naar de oorzaken van het verzuim. Als gezinsproblemen daarbij een rol spelen, kan hij extra hulp inroepen. De volledige leerplicht geldt vanaf 5 jaar en duurt tot en met het schooljaar waarin de jongere 16 jaar wordt. Daarna geldt de kwalificatieplicht voor jongeren van 16 t/m 23 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald.
Verplichtingen van ouders zijn:
- Ouders moeten ervoor zorgen dat hun zoon of dochter op een school of onderwijsinstelling staat ingeschreven.
- Zij zien erop toe dat hun kind de school geregeld bezoekt, dat wil zeggen dat er geen les- of praktijktijd wordt verzuimd. Vanaf twaalf jaar is de jongere hier zelf medeverantwoordelijk voor.
- Ouders dienen de school in kennis te stellen van ziekte van hun kind.
- Ouders dienen bij andere redenen van afwezigheid van hun kind toestemming van de directie te hebben.
Leerlingen die twaalf jaar of ouder zijn, hebben de volgende verplichtingen:
- Zij moeten de school geregeld bezoeken en kunnen persoonlijk aangesproken worden op ongeoorloofd schoolverzuim.
De vertrouwenspersonen
Voor een klacht tegen ongewenst gedrag kan in eerste instantie contact worden opgenomen met de mentor, de leerlingbegeleider of de teamleider op school. ZAAM kent ook enkele speciaal opgeleide en gecertificeerde vertrouwenspersonen. Bij ernstige klachten (in het bijzonder seksuele intimidatie, racisme of een andere vorm van discriminatie, agressie of geweld) of als je niet op school met iemand durft te praten, bieden zij een luisterend oor. Collega’s maar ook leerlingen of ouders kunnen zich rechtsreeks tot hen wenden. Zij stellen zich voor op de site van ZAAM: http://www.zaam.nl/zaam-info/vertrouwenspersonen.html.
Wanneer er geen oplossing kan worden bereikt, kan de vertrouwenspersoon je begeleiden bij het indienen van een klacht. Meer informatie over de verdere procedure is beschreven in de Klachtenregeling ZAAM.
Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Als school hebben we aandacht voor de leer- en de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerlingen. Als blijkt dat er omstandigheden zijn die belastend of belemmerend zijn voor die ontwikkeling, zal de leerling in het zorgteam van de school besproken worden. Als er vermoeden is dat die belemmeringen zich in de thuissituatie voordoen, zal de school hierover in gesprek gaan met de ouders/verzorgers om samen een oplossing te vinden. In een aantal gevallen kan sprake zijn van kindermishandeling, huiselijk geweld of verwaarlozing. Scholen zijn verplicht een meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld te hanteren. Deze meldcode werkt vanuit een stappenplan dat wordt gebruikt indien er een vermoeden is van mishandeling, huiselijk geweld of verwaarlozing. Op elke school is een aandachtsfunctionaris die de toepassing van de meldcode implementeert en coördineert. Het volgen van het stappenplan kan leiden tot het organiseren van de juiste hulp en/of tot een melding bij het ‘Veilig Thuis’. Ouders/verzorgers worden altijd geïnformeerd over een dergelijke melding.
Bindelmeer Ondersteunings Project (BOP)
Wij hebben een voorziening, het zogenaamde Bindelmeer Ondersteunings Project. Leerlingen die vastlopen in hun eigen klas worden zo kort mogelijk, maar zo lang als nodig begeleid. Zij gaan in ieder geval 4 weken in een aparte klas de lessen volgen. Doel van het BOP is terugkeer naar de eigen klas. Bij een traject in de BOP-klas wordt u als ouder ook betrokken. Samen onderzoeken we de ondersteuningsbehoefte van uw kind.

ZAAM
ZAAM is de grootste groep voor voortgezet onderwijs in de regio Amsterdam en verzorgt voor bijna 11.000 leerlingen een breed aanbod van voortgezet onderwijs (in Amsterdam, Zaanstad en Monnickendam).
Missie
De school speelt een wezenlijke rol bij een gezonde en evenwichtige ontwikkeling van de identiteit van de leerlingen en bij de keuze voor een beroepsopleiding. De school wil een centrale plek in Zuidoost zijn waar leerlingen actief aan hun ontwikkeling werken tot het moment dat zij doorstromen.